Roel Praas

Els Cozijnsen

Informatie

Roel Praas
Werd geboren in 1953 te Haarlem. Hij studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Thom Bollen, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Alwin Bär in Amsterdam en Geoffrey Madge in Den Haag.

In het buitenland volgde hij cursussen bij Claude Hellfer in Frankrijk en in Oostenrijk bij Ergican Saydam. Roel Praas is een veel gevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten.

Sinds 2004 werkt hij samen met de bariton Palle Fuhr Jorgensen. Hun repertoire bestaat uit werken van Franz Schubert, o.a. Die Winterreise, en programma's met werken van Engelse en Franse componisten.

 Als docent was hij meer dan 40 jaar verbonden aan de Kaliber Kunstenschool Twente.


Els Cozijnsen
Studeerde aan het conservatorium in Utrecht bij Polo de Haas en in Hilversum bij Kees Stokvis waar zij in 1979 het A-diploma behaalde. Hierna volgde zij lessen bij pianist Alwin Bär te Amsterdam en later bij Geoffrey Madge te Den Haag.

Als pianodocente was zij bijna 40 jaar verbonden aan de Kaliber Kunstenschool (voorheen Muziekschool Twente).

Zij treedt regelmatig op als begeleidster van koren, zangers en instrumentalisten. Als pianiste was ze vele jaren de vaste begeleidster van Chr.Gem.Zangvereniging “Hoop op Zegen”te Wierden en was ze repetitor bij Toonkunst Almelo.

Ze volgt zanglessen bij Karin van de Tuin in Borne en zong mee in het Kamerkoor van de Waterstaatskerk te Hengelo o.l.v. Evan Bogerd.

Op het gebied van dirigeren volgde ze lessen bij Valentijn Smit in Enschede en volgde verschillende keren de Kurt Thomas Zomercursus Koordirectie in Utrecht.
In 2017 behaalde ze het diploma Applicatiecursus Koordirectie aan de HKU.
In november 2021 slaagde ze voor het diploma Koordirectie C aan de Bourdon Hogeschool voor Muziek

Van 2013 t/m 2021 dirigente van Koor "Zang en Vriendschap"te Tubbergen,
van 2015 t/m 2018 van "Kleinkoor Ootmarsum", sinds januari 2018 van het Stedelijk Koor Hengelo en vanaf januari 2020 dirigente Stadscantorij Hengelo.

 

Curriculum vitae Palle Fuhr Jørgensen

 

De in Nederland woonachtige Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgde zijn opera-opleiding bij Maria Louise Hendrickx in Antwerpen. Hij volgde master classes bij o.a. Cathy Berberian, Guus Hoekman en Tom Krause. Zijn huidige coach is de Vlaamse altmezzo Lucienne Van Deijck.

Sinds Palle in 1985 tot de laureaten behoorde op het internationale zangconcours “Mina Bolotine” te Antwerpen is zijn carrière in een stroomversnelling geraakt en verleende hij solistische medewerking aan vele concerten en opera’s in binnen- en buitenland. Zijn repertoire bevat zowel barok, oratorium, opera en lied als hedendaagse muziek.

In het Holland Festival van 1994 vertolkte Palle solorollen in de wereldpremière van twee Chinese kameropera’s: “The Death of Oedipus” en “Wolvendorp” en in datzelfde jaar was hij bij de K.R.O.-radio te beluisteren als solist in “An American Te Deum” van Karel Husa – een première voor Nederland.

In 1996 vertolkte Palle de rol van Willem van Oranje in de nieuwe opera “François Guyon” van Kees Olthuis bij Delftsche Opera Compagnie. In 1998 zong hij in Velsen de rol van Don Carlo in Verdi’s opera “Ernani” en in Wim Stoppelenburg’s nieuwe Van Gogh-opera “Het Uitstel” zong Palle meerdere rollen bij voorstellingen in Meppel en Assen.

Bij diverse platen- en radio-opnamen werkte Palle Fuhr Jørgensen o.a. met de dirigenten Jean Fournet, Ton Koopman, Henry Lewis, Louis Devos, Pierre Kuijpers, Jan Cober, Karel Husa, Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw.

Bekijk hier de video's van Palle Fuhr Jørgensen, bariton en Roel Praas, piano.
Waterstaatskerk, Hengelo, november 2010.

  • Hugo Wolf - Fühlt meine Seele
  • Gabriël Fauré - Clair de Lune
  • Gabriel Fauré - En Prière
  • Léon Orthel - Dame seule
  • Roger Quilter - Love's Philosophy
  • Roger Quilter - Go, lovely Rose

Leeuw, Gert Albrecht en Edo de Waart.

Recitalprogramma Echt